Локатор цілей "M1 Abrams" використовує дані з GPS-системи танка і лазерного далекоміра

Щоб пришвидшити постачання танків Україні, США вирішили відправити старшу модель M1A1 замість обіцяних M1A2, підготовка яких зайняла б більше часу. Вірогідно, йдеться про бойові машини, які Корпус морської піхоти США списав у 2019 році.

Візіком,  maps API, GPS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на zn.ua.

Попри те, що M1A1 не мають деяких технологічних переваг більш нової моделі, ці танки все ж оснащені «Пакетом підвищення вогневої потужності», який містить одну дуже корисну для українських військових систему, - пише Forbes.

Видання додає, що йдеться про локатор цілей на великій відстані (FTL).

Достатньо натиснути одну кнопку, щоб локатор розрахував координати потенційної цілі на відстані до 8 кілометрів. Екіпаж танка, який складається з чотирьох людей, може за допомогою радіозв’язку чи цифрової мережі передати ці координати артилерійській батареї для завдання удару. І все це відбувається за кілька хвилин.

Таким чином M1A1 може діяти в ролі коригувальника вогню. Він виявляє цілі, які надто далеко для того, щоб танк виконав постріл сам, але в зоні вогневого ураження артилерії. FTL поєднує в собі компас, гіроскоп і процесор, який збирає дані з GPS-системи танка і його лазерного далекоміра.

Все відбувається приблизно так: навідник помічає ціль через свою оптику, наводить лазер на неї, щоб визначити відстань, а потім активує FTL. Ця система, в свою чергу, знає координати танка, оскільки він оснащений GPS. За допомогою даних, отриманий від лазерного далекоміра, і використовуючи дані про орієнтування від компаса, система розраховує GPS-координати цілі.

Forbes пояснює, що зараз багато американських видів озброєння використовують FTL. Навіть командні станції протитанкових ракет Javelin оснащені цією системою. Однак, в 2004 році, коли Морська піхота США почала одновлювати 450 своїх танків M1A1, локатори ще не входили до стандартного пакету обладнання. Під час війни в Іраку на танки кількох підрозділів морських піхотинців встановили FTL, після чого їх попросили повідомити про досвід використання. Екіпажі схвально відгукувалися про систему.

2023-03-23 15:46:43