Росія глушить GPS над Кримом, щоб захистити свої об'єкти від ЗСУ

Росія, ймовірно, глушить сигнали GPS над Кримом, щоб захистити свої стратегічно важливі об'єкти від ракетних ударів і атак безпілотників Збройних Сил України.

Джерело: espreso.tv

Деталі:

Як повідомляє військово-морський портал Naval News, з початку листопада кілька кораблів і катерів, що перебувають у гавані Севастополя, передають своє місце розташування як Севастопольський міжнародний аеропорт. Це приблизно на 8 км північніше за їхнє справжнє місцезнаходження.

Судна передають своє місце розташування через AIS (автоматизовану ідентифікаційну систему). Можливо, судна повідомляють про своє місце розташування невірно навмисно або через безліч технічних проблем.

Однак, автори статті в Naval News вважають, що систематичне повідомлення помилкових координат суден свідчить про те, що в справі замішані перешкоди GPS.

Перешкоди в сигналах глобальних систем позиціонування, таких як американська GPS, російська ГЛОНАСС або європейська Galileo, можуть впливати на AIS. Помилкові координати суден групуються навколо міжнародного аеропорту. Це може вказувати на те, що джерело перешкод знаходиться саме там.

Це не перший випадок, коли Росія глушить GPS в Україні. У березні 2022 року ЗМІ повідомляли, що Росія глушить GPS у Київській та Чернігівській областях, щоб ускладнити роботу українських військових.

Глушення GPS може мати значний вплив на роботу військових, а також на цивільні об'єкти, які використовують GPS для навігації. Наприклад, глушіння GPS може ускладнити роботу безпілотників, які використовуються для розвідки та ударів.

Глушення GPS також може ускладнити роботу цивільних транспортних засобів, які використовують GPS для навігації. Це може призвести до затримок і аварій.

Довідково:

У вересні 2023 року Україна завдала серію успішних ударів по військовим об'єктам у Севастополі. 13 вересня Україна запустила ракети Storm Shadow/SCALP по сухих доках. У результаті було знищено десантний корабель і підводний човен класу Kilo.

Потім були інші удари, зокрема 22 вересня, який знищив більшу частину штабу Військово-морських сил Чорноморського флоту РФ.

Ці удари, ймовірно, змусили Росію вживати додаткових заходів для захисту своїх об'єктів на Кримі.


  • #ГЛОНАСС
  • #Galileo
  • #GPS
2023-11-29 12:44:44