Тисячі індіанських та колоніальних пам'яток у прибережній Джорджії опинилися під загрозою

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі PLOS One, тисячі історичних місць, пов'язаних з індіанською та колоніальною історією Джорджії, опинилися під загрозою через посилення штормових хвиль, спричинених зміною клімату.

Джерело: heritagedaily.com

Деталі:

Дослідження виявило 4200 місць, які ризикують бути затоплені або зруйновані ураганами 5-ї категорії. Проте до 2100 року ця цифра може зрости до 5000, а понад 2000 додаткових місць опиняться під загрозою навіть від слабких тропічних штормів.

Серед цих місць переважають індіанські поселення та колоніальні пам'ятки, такі як Національний пам'ятник Форт Фредеріка, історичне місце Форт Кінг Джордж, особняк Гортон та руїни Дангенесса в стилі королеви Анни.

Віктор Д. Томпсон, один із дослідників, зазначив:

"Культурна спадщина узбережжя Джорджії охоплює тисячоліття, від найдавніших індіанських поселень предків маскогського народу до колоніальних місій та пізніших плантацій. Ці культурні об'єкти дедалі більше піддаються впливу штормів і зміни рівня моря, що загрожує зв'язку з глибинною історією корінних народів, поневолених людей та їхнього місця в американській історії".

Місця розташування цих пам'яток було визначено за допомогою моделей, які враховують прогнозоване підвищення рівня моря, таких як модель SLOSH (Lake and Overland Surges from Hurricanes), розроблена Національною службою погоди.

За словами дослідників, їхня робота показує, що кількість таких місць більш ніж у 10 разів перевищує оцінки попередніх досліджень.

Довідково:

  • 4200 історичних місць у Джорджії опинилися під загрозою через зміну клімату.
  • До 2100 року ця цифра може зрости до 5000.
  • Серед цих місць переважають індіанські поселення та колоніальні пам'ятки.
  • Дослідники закликають до вжиття заходів для захисту цих важливих культурних об'єктів.

  • #археологія
  • #клімат
  • #картографування
2024-03-07 11:02:12