Гігантська підводна лавина зруйнувала дно Атлантики 60 000 років тому

Дослідники вперше склали детальну карту шляху гігантської підводної лавини, яка 60 000 років тому пронеслася через каньйон Агадір — глибоку западину на дні Атлантичного океану біля узбережжя Марокко.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: livescience.com

Деталі:

Ця лавина почалася як невеликий зсув морського дна, але швидко перетворилася на потужний потік осадових порід і валунів. Згідно з новим дослідженням, хвиля бруду, піску та каміння заввишки близько 200 метрів мчала каньйоном зі швидкістю 65 км/год, вириваючи дно океану і знищуючи все на своєму шляху. Після проходження 400-кілометрового каньйону, лавина розповсюдила свій вантаж на ще 1600 км уздовж морського дна.

У результаті лавина збільшилася у розмірах більше ніж у 100 разів на своєму шляху, що є значним показником порівняно з лавинами на суші, які зазвичай збільшуються лише у 4-8 разів. Це явище може бути визначальною характеристикою підводних лавин, зазначив Крістоф Бьоттнер, дослідник з Університету Орхуса в Данії. Подібне екстремальне збільшення спостерігалося і в менших підводних лавинах, що вказує на певну специфіку цих явищ.

Дослідники використали осадові дані для того, щоб відтворити шлях лавини в каньйоні Агадір. Вони проаналізували понад 300 зразків керна, зібраних під час дослідницьких експедицій протягом останніх 40 років, а також сейсмічні і батиметричні дані (топографія морського дна) з цього району. На основі цієї інформації була створена карта лавини, яка показує її звивистий шлях всередині і за межами каньйону.

Довідково:

Це дослідження має велике значення для оцінки потенційних ризиків для морської інфраструктури, таких як підводні інтернет-кабелі, які несуть більшість світового інтернет-трафіку. Якщо подібна підводна лавина трапиться знову, вона може завдати серйозних збитків.


  • #Атлантика
  • #карта
  • #катастрофа
2024-09-10 11:21:00