В Україні планують створити 3D-карту лісів

Держлісагентство і представництво Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй цифровізації лісової галузі із залученням коштів донорів.

Візіком,  maps API, 3D-карта,

Про це виданню «Лівий берег» повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на ukrinform.ua.

Історична подія для лісової галузі України. Підписаний меморандум з UNDP Ukraine (Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй). Україні обіцяна значна підтримка у диджиталізації лісової галузі. Крім того, завдяки UNDP в Держлісагентстві буде створений технічний офіс, який почне займатись підготовкою документації для залучення коштів основних світових донорів, - ідеться в повідомленні.

Як зазначає Болоховець, одним із спільних з ПРООН в Україні проєктів стане створення 3D-карти лісів, яка дасть змогу автоматично збирати дані про деревину (породний склад, діаметр та висоту). Очікується, що завдяки впровадженню сучасної технології з високою точністю вдасться розрахувати, скільки на тій чи іншій ділянці може буде заготовлено деревини.

Крім того, буде значно модернізована система обліку деревини. Планується повністю цифровізувати ланцюг контролю за рухом деревини: від походження партії до кінцевого споживача.

Елементами системи обліку стануть пов’язані між собою електронний лісорубний квиток, товарно-транспортна накладна та сертифікат походження деревини.

На фініші ми вийдемо на систему, коли кожна операція з деревиною буде декларуватись учасниками ринку через особистий електронний кабінет. Історію кожної партії можна буде прослідкувати навіть до лісництва, де відбувалась заготівля, - підкреслює Болоховець.

За його словами, саме підтримка міжнародних партнерів дозволить залучити інвестиції та завершити процес диджиталізації лісової галузі.

Читайте нас також:

2022-10-04 14:06:01