"Футурологія: новий дім в 2050 році": будинки матимуть вертикальне спрямування

Зміняться як самі будівлі, так і способи їх зведення. Майбутнє вже поряд з нами. Ця думка визначає перспективи архітектури та будівництва на наступні 30 років.

Те, що буде нормою завтра, зароджується та розвивається на наших очах сьогодні.

Візіком,  maps API, 3D, 4D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на статтю Юрія Тація "Якою буде архітектура майбутнього"?

Аби хоч трішки зазирнути у день прийдешній, передбачити що будуватимуть, треба зрозуміти, яким же буде, власне, процес будівництва. Нещодавно це спробувала зробити британська інфраструктурна компанія Balfour Beatty. Вона оприлюднила прогноз до 2050 року, в якому перерахувала ознаки будівельної галузі майбутнього.

Читайте також:

На думку аналітиків, будівництво буде орієнтоване на інновації, а між будівельними компаніями та великими технологічними гравцями виникнуть плідні союзи. Завдяки цьому будуватимуть набагато швидше, ніж це відбувається сьогодні. В тому числі за рахунок використання технологій 3D- та 4D-друку.

Цифрові технології впровадять по всьому ланцюжку будівельного бізнесу від проектування, закупівель і до здійснення самих будробіт. Форма та пропозиція індустрії зміняться, буде активно задіяна аналітика даних, щоб краще розуміти клієнтів та задовольнити їхні потреби. А іммерсивна візуалізація в поєднанні з інформаційним моделюванням (BIM) і технологіями додаткової реальності дозволять архітекторам ефективно співпрацювати та демонструвати результат своєї роботи замовникам.

Штучний інтелект, у свою чергу, відкриє нові можливості обробки колосального масиву даних та самонавчання на основі доступу до нової інформації. За рахунок цього підвищать продуктивність праці, знизять ризики і заощадять колосальні кошти.

Зміниться й підхід до трудових ресурсів. Некваліфікована праця на будівництві зникне, її замінять роботи і дрони, а затребуваними будуть високоспеціалізовані фахівці, особливо ті, хто зуміє поєднати цифрові технології, творчість і нові ідеї.

Balfour Beatty також вважають, що бетон і сталь відійдуть в минуле, будівельники будуть використовувати альтернативні матеріали, виробництво яких не провокуватиме зміни клімату. Це перероблений пластик, папір, відходи упаковки, конопляні панелі та багато іншого.

Отже, будинки майбутнього будуть іншими. Але якими саме? На це дає відповідь Британський фонд NHBC в дослідженні "Футурологія: новий дім в 2050 році".

Будинки займатимуть меншу площу землі, бо матимуть вертикальне спрямування – наголошують NHBC. Відірваність від довкілля компенсуватимуть внутрішньобудинковими садами, вертикальною рослинністю та зеленими дахами. Крім естетичного, це матиме величезне практичне значення – знижуватиме середню температуру в умовах кліматичних змін.

Експерти вказують, що приватні будинки зміняться менше, але їх орієнтують на поглинання сонячної енергії і це зробить такі споруди самодостатніми. Стандарти Passive house вдосконаляться, а деякі будівлі стануть такими собі міні-електростанціями, які не лише споживатимуть, але й генеруватимуть енергію. Тобто матимуть позитивний енергетичний баланс та зможуть віддавати залишкову енергію в загальну мережу.

Це відбудеться в тому числі за рахунок вдосконалення технології "розумного будинку". Діятиме дистанційна система централізованого керування усіма процесами від електропостачання до опалення. Так споживання енергії мінімізують в час, коли людина її не потребуватиме.

На думку NHBC, в майбутньому з’являться так звані будинки третього віку для людей 65 років плюс. Їх достатньо адаптують для старших мешканців, аби гарантувати належний рівень комфорту й компенсувати менш рухливий спосіб життя людей. А молоді пропонуватимуть мікроквартири. Невеликі розміри такого житла розрахують на тимчасове проживання з перспективою покращення побутових умов.

Житло стане більш адаптивним – вважають експерти. Сьогодні проектувальники та будівельники нав’язують споживачу планування їхніх квартир. Як правило, воно більш-менш стандартизоване і не враховує індивідуальних потреб покупця. В майбутньому це зміниться. Нідерландське архітектурне бюро MVRDV вже створило програму, в якій клієнт може спроектувати власну ідеальну квартиру. А їхні колеги з UNStudio представили проект будинку, де за допомогою спеціальних меблевих модулів можна буде змінювати планування житла. За бажанням клієнта вітальня швидко перетвориться на спальню, а одна кімната розділиться на дві. Тобто житло ставатиме все більш індивідуалізованим та пристосованим до потреб конкретної людини.

За даними ООН, до 2050 року 66% населення планети житиме у містах. Тому архітектори освоять повітря, створюючи так звані вертикальні поселення. Вже сьогодні організація Vertical City пропонує будувати не просто хмарочоси, а цілі комплекси заввишки 400 поверхів, коли в одній споруді буде все – житло, школа, дитячий садок, лікарня. За рахунок вертикальності прихильники цієї ідеї хочуть захистити довкілля від розповзання багатоповерхівок на нові території.

Альтернативою вертикальному є так зване плавуче місто. Таку концепцію населеного пункту на 10 тис. осіб розробило датське архітектурне бюро BIG. Їхній проект Oceanix City враховує темпи кліматичних змін та підняття рівня світового океану. Тому BIG пропонує селити людей на плавучих платформах, де зводитимуть будинки не вище семи поверхів. Виготовлять їх з екологічно чистих матеріалів на зразок бамбуку, а на даху монтуватимуть сонячні панелі. Частина будівель в такому місті майбутнього відведуть під морські ферми для вирощування водоростей та молюсків. А переміщатися з однієї платформи на іншу можна буде за допомогою елекротранспорту.

Якщо комусь ці ідеї здаються фантастикою, то згадайте, що недавно мало хто вірив у "пасивні" та "розумні" будинки, у вертикальні сади чи басейни на даху багатоповерхівок. А сьогодні все це реальність! Тож на нас чекає інший, можливо, незвичний, але захоплюючий світ архітектури майбутнього. Сподіваюсь, там пануватиме гармонія між потребами людини і захистом довкілля, додав він.

2021-09-29 15:16:52