Хмельницький: у місті з'являться історичні 3D-проекції

У Хмельницькому встановлять 3D-проєкції дев’яти зруйнованих будівель

Візіком, API Visicom, 3D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на vsim.ua.

Які зруйновані будівлі планують «відродити» за допомогою 3D-візуалізації

У місті з’являться дев’ять 3D-проєкцій зруйнованих будівель. Створять їх за кошти інвесторів. Встановлять там, де колись височіли ці величні споруди.

Про це «Суспільному Хмельницький» розповів головний архітектор обласного центру Максим Дружинін.

Зазначив, три 3D-проєкції – в процесі виготовлення, шість – на стадії розробки.

Як виглядатимуть ці 3D-проєкції

Це будуть таблички з прозорого акрилу розміром десь А1-А2 формату, встановлені на двоніжкових конструкціях. На них у векторному форматі, з поліліній, буде нанесено тонкими лініями силуети втрачених будівель, а також українською та англійською мовами подано історію будівлі.

Тобто, ви підходите до таблички і стаєте так, щоб табличка проектувала на ту місцевість, де колись стояла старовинна будівля, – пояснив Максим Дружинін.

Які зруйновані будівлі Хмельницького відтворять у 3D-проєкції

Перша 3D-проекція візуально «відродить» будівлю костелу Святої Анни. Встановлять її на вул. Староміська.

Костел там був зведений у 1905-1908-их на місці маленького мурованого храму. Барокова споруда з великими вежами, на жаль, до наших часів не збереглася. За часів радянської влади, як зазначив вчений секретар обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, частину костелу розібрали, а в 1937-1938-их святиню взагалі підірвали. Помилуватися нею зараз можна тільки на світлинах. Зараз місці костелу – спеціалізована школа №1.

Друга 3D-проекція показуватиме будинок Берлянта. Він був збудований у 1912 році на замовлення місцевого міщанина Бейріша Берлянта й стояв там, де зараз Ангел скорботи. У свій час слугував «офісом» Управління Подільської залізниці, тут перебували уряд УНР та Директорія, а також штаб кавалерійського корпусу Червоного козацтва і управління 105-ї особливої ділянки «Військбуду».

У 1930-их роках у цьому будинку розташовувалося НКВС. Коли в 1941-му до Хмельницького, тоді Проскурова, наближалися німецькі війська, а енкаведисти не встигали вивезти свої архіви, то спершу підпалили будинок Берлянка, а відтак – підірвали.

Третю 3D-проекцію прилаштують на привокзальній площі. Вона проєктуватиме колишню будівлю залізничного вокзалу. Зведений у 1872-му в неготичному стилі архітектором Іваном Вишневським, вокзал став центром не тільки транспортного сполучення, а й культурного життя міста. В 1941-му радянські війська, відступаючи, знищили його.

Про ще шість зруйнованих будівель, які «відродять» 3D-проєкції, архітектор Максим Дружинін наразі мовчить. Розповісти більше пообіцяв після їх презентації на виконкомі міської ради.

Читайте нас також:

2022-09-09 15:04:12