Аналітики розробили мапу, де показали маршрути російських «Шахедів» і ракет

Аналітики українського видання texty розробили мапу, де показали маршрути російських безпілотників «Шахедів» і ракет, які атакували Україну протягом вересня-жовтня 2023 року.

Джерело: ua.news

Деталі:

Найчастіше дрони летіли з тимчасово окупованого Криму. Вони також атакували руслами річок, дорогами та межами областей.

Це пояснюється тим, що дрони можуть летіти над річкою низько й непомітно для радарів ППО, над дорогою шум «Шахедів» зливається з шумом автомобілів, а межі областей можуть бути стиком зон відповідальності різних підрозділів, і ворог розраховує проскочити.

На мапі атак «Шахедів» видно, що чимало їх летить з тимчасово окупованого Криму, хоча частина маршрутів починається з окупованої Херсонщини. Деякі запущені з Криму дрони повторюють горезвісний середньовічний «чорний шлях», яким татарська орда робила набіги, а потім гнала захоплених в Україні невільників на продаж.

Найчастіше загарбники цілилися у Старокостянтинів, де є військовий аеродром, та у Хмельницький.

Крім того, нашу країну атакують ракетами різних типів. Крилаті ракети «Калібр» можуть летіти низько й маневрувати наперед заданою траєкторією. Останнім часом, після того як українські морські дрони майже вигнали російський флот із Севастополя, росіянам стало важче атакувати «Калібрами».

Обладнання для завантаження ракет на кораблі залишилося в Севастополі, а кораблі перебазувалися в Новоросійськ. Однак рано чи пізно Росія вирішить цю логістичну проблему.

Інші крилаті ракети сімейства Х запускаються з літаків і летять по прямій. Балістичні ракети різко набирають висоту, потім падають на ціль.

Аналітики також відтворили на мапі і комбіновані атаки. Згідно з отриманими даними, було два випадки, коли «Шахеди» й різні ракети були на кінці своїх маршрутів майже одномоментно, і два випадки, коли це трапилося з певним інтервалом.

Попри масовість і складність атак, зараз ворог рідко досягає цілі. Українська ППО багатокомпонентна й продумана.

Довідково:

Значну частину збивають мобільні бригади, які виїжджають на позиції на джипах із кулеметами й прожекторами. Під час останньої атаки на Київ мобільні групи збили 40% «Шахедів».


  • #Шахед
  • #карта
  • #маршрут
2023-12-08 11:11:33