У Вірменії знайшли останки двох немовлят, похованих під "каменем-драконом" бронзового віку

Під час археологічних розкопок у Вірменії, які можуть змінити наше розуміння похоронних практик бронзового віку на Кавказі, міжнародна група вчених виявила останки двох немовлят, похованих під базальтовим пам'ятником, відомим як "камінь дракона", на місці Лчашен.

Ця знахідка вражає не лише незвичайним похоронним контекстом, але й чудовим збереженням останків та отриманою генетичною інформацією.

Візіком,  maps API, Кавказ,

Джерело: labrujulaverde.com

Деталі:

"Камені дракона" та їх таємниці

"Камені дракона" або "Вішапакари" - це доісторичні базальтові стели з зображеннями тварин, які переважно знаходять у Вірменії та її околицях. Ці споруди протягом століть захоплювали археологів своєю загадковою іконографією, складним та повторним використанням протягом тисячоліть. Проте точне датування цих монолітів досі залишається предметом дискусій.

Знахідка у Лчашені відкриває нову сторінку, адже три з половиною метрова стела із зображенням бика, принесеного в жертву, була знайдена над похованням, яке датується 16 століттям до нашої ери.

Лчашен - скарбниця бронзового віку

Лчашен - одне з найважливіших археологічних пам'яток Вірменії, відоме великою кількістю знахідок бронзового віку. Розкопки на цьому місці виявили багатий спектр артефактів, від кераміки та металевих знарядь до складних похоронних споруд.

Однак це перший випадок, коли було знайдено поховання, безпосередньо пов'язане з "каменем дракона", що є нетиповим для похоронного контексту регіону. Цей зв'язок між престижним пам'ятником і похованням немовлят свідчить про можливе ритуальне або символічне значення, яке ще до кінця не зрозуміле.

Генетичні таємниці розкриті

Аналіз ДНК, проведений на добре збережених останках двох немовлят віком від 0 до 2 місяців, показав, що вони були родичами другого ступеня спорідненості з ідентичними мітохондріальними послідовностями, що вказує на близьке споріднення. Крім того, профілі генетичного походження цих людей показали схожість з іншими особами бронзового віку з цього регіону.

Це відкриття має багато наслідків. По-перше, зв'язок між "каменями дракона" та похованнями свідчить про те, що ці пам'ятники могли мати похоронну або ритуальну мету, окрім суто декоративної чи пам'ятної.

Наявність останків немовлят під таким монолітом також ставить питання про похоронні практики та вірування, пов'язані зі смертю та загробним життям у суспільстві бронзового віку Вірменії.

Довідково:

Міжнародна співпраця для розгадки таємниць

Дослідження проводилося міжнародною міждисциплінарною групою дослідників з різних установ, включаючи Національну академію наук Вірменії, Копенгагенський університет, Інститут еволюційної антропології Макса Планка та інші престижні університети та дослідницькі центри.


  • #Вірменія
  • #археологія
  • #карта
2024-06-11 11:11:14