Швейцарські археологи знайшли римські руїни на місці майбутнього житлового комплексу

Розкопки триватимуть до середини 2025 року

Візіком,  maps API, археологія,

Джерело: news.artnet.com

Деталі:

Археологи в Швейцарії натрапили на значні римські руїни на місці, яке планувалося перетворити на житловий комплекс. Відкриття було зроблено в місті Гебенсторф, розташованому на півночі країни.

Згідно з римською військовою практикою, цивільні поселення повинні були будуватися за межами військових таборів, на відстані однієї ліги (приблизно 1,4 милі). Саме так сталося і в Гебенсторфі, де поселення було розташоване рівно за одну лігу від Віндонісси, добре розкопаного римського легіонного табору.

Місце розкопок знаходиться безпосередньо на березі річки Ліммат. Спочатку воно планувалося під забудову з підземним паркінгом. Археологи були запрошені для проведення швидкого дослідження на початку квітня, але тепер воно буде значно розширене у зв'язку з великою кількістю добре збережених будівель, виявлених на ділянці площею 35 000 квадратних футів.

Перші знахідки та очікування

Під час попередніх робіт було виявлено фундаменти римських будівель і стін, а також невеликі артефакти. Археологи сподіваються, що розкопки проллють світло на зв'язок між Віндоніссою та поселенням Гебенсторф, а також на взаємодію римських військових таборів з цивільними поселеннями в ширшому сенсі. Це питання, на думку фахівців, має значний інтерес для "міжнародних досліджень".

Плани розкопок

Розкопки будуть проходити у два етапи. Перший етап триватиме до листопада 2024 року і буде зосереджений на західній частині ділянки. Другий етап, який триватиме з березня по травень 2025 року, буде зосереджений на периметрі. До середини 2025 року земля буде звільнена для забудови.

Історичний контекст

Ще з 17 століття на цій території на півночі Швейцарії знаходили сліди римського поселення. Відразу на захід від нинішньої ділянки знаходиться відоме кладовище римських солдатів. А в 2019 році археологи з кантону Ааргау дослідили кам'яну будівлю з контрфорсами та стовпами, яка, ймовірно, була зерносховищем або складом.

Довідково:

Римляни мали тривалу присутність у цьому регіоні Швейцарії, який сьогодні знаходиться приблизно за 10 миль від кордону з Німеччиною. Їхнє панування розпочалося приблизно в першому столітті до нашої ери. У 15 році нашої ери легіонний табір у Віндонісі був оточений захисною земляною стіною, а з часом там з'явилися амфітеатр і терми


  • #історія
  • #археологія
  • #карта
2024-05-17 12:05:12