Як бачать світ картографи-експерти з Ordnance Survey?

Дослідження Астонського університету виявляє відмінності в тому, як досвідчені та новачки картографи інтерпретують аерофотознімки.

Візіком,  maps API, картографія,

Джерело: geoconnexion.com

Деталі:

Дослідники з Астонського університету виявили, що досвідчені картографи Ordnance Survey (OS) та новачки по-різному інтерпретують аерофотознімки для створення карт. Це відкриття може допомогти покращити процеси навчання нових картографів.

OS відома своїми картами для подорожей і прогулянок, а також веде національну географічну базу даних Великої Британії. Кожного разу, коли будівлю зносять або будують, або будують нову дорогу чи стежку, карту потрібно оновлювати. Аерофотознімки змінної області робляться з літака або за допомогою дронів, а потім експертні картографи, відомі як геодезисти дистанційного зондування, вивчають зображення, щоб визначити зміни та точно перемалювати карту місцевості. Пари зображень представлені стереоскопічно, по одному для кожного ока, що дозволяє геодезистам дистанційного зондування бачити в 3D і правильно оцінювати рельєф, наприклад канави, пагорби та живоплоти.

Команда з коледжу наук про здоров'я та життя Астонського університету на чолі з професором Ендрю Шофілдом та доктором Ізабель Сарджент, яка раніше працювала в OS, провела дослідження, щоб зрозуміти, як геодезисти дистанційного зондування інтерпретують тіні та відблиски на зображеннях. Дослідники попросили шість досвідчених геодезистів дистанційного зондування та шість новачків оцінити 10 000 стереоскопічних аерофотознімків живоплотів і канав, які були сильно замасковані спотвореннями зображення.

Стереоскопічні зображення, які аерогеодезисти використовують для створення карт, зазвичай роблять у сонячні дні. Людський мозок природно налаштований інтерпретувати світло як те, що надходить згори. Однак на аерофотознімках OS світло не йде зверху, воно залежить від положення сонця. У Великій Британії, на північ від екватора, світло йде злегка з півдня, тому на зображеннях, які переглядають геодезисти, воно виглядає нібито знизу. Дослідники хотіли побачити, як зміна напрямку світла вплине на геодезистів.

Результати дослідження показали, що:

  • Досвідчені геодезисти дистанційного зондування краще справлялися з ідентифікацією живоплотів і канав на аерофотознімках, які були замасковані спотвореннями зображення.
  • Досвідчені геодезисти дистанційного зондування частіше правильно інтерпретували тіні та відблиски на зображеннях.
  • Новачки частіше помилково ідентифікували живоплоти та канали через спотворення зображення.
  • Дослідники вважають, що ці результати свідчать про те, що досвідчені геодезисти дистанційного зондування розвинули когнітивні навички, які дозволяють їм краще інтерпретувати складні аерофотознімки. Ці навички можна розвинути за допомогою навчання та практики.

Довідково:

Це дослідження може мати значний вплив на навчання нових картографів. Результати дослідження можна використовувати для розробки навчальних програм, які зосереджуються на тому, як інтерпретувати тіні, відблиски та інші спотворення зображення на аерофотознімках. Це може допомогти новачкам розвинути навички, необхідні для того, щоб стати досвідченими картографами.


  • #картографія
  • #аерофотознімки
  • #карти
2024-05-03 11:48:00