Старі карти вдихнули життя в нерозгадану таємницю антропології

Нові дослідження слідів віком у майже 4 мільйони років в Танзанії викликали дискусії серед вчених

Доісторичні сліди, які спантеличували вчених ще з 1970-х років, отримують ще один науковий погляд: чи були вони залишені вимерлими тваринами або людськими предками?

Візіком,  maps API, Танзанія, Лікі, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на travel.rbc.ua.

Коли 40 років тому знаменита палеонтолог Мері Лікі вперше виявила сліди в Танзанії, докази були неоднозначними. Тоді науковець зосередила свою увагу на інших слідах, які могли бути більш чітко пов'язані з першими людьми. Сліди, знайдені на місці під назвою Лаетолі G, є першим явним свідченням того, що стародавні люди ходили прямо.

Через десятиліття нова команда повторно розкопала загадкові сліди, знайдені на ділянці під назвою Лаетолі А, і надала фотографії та тривимірне сканування іншим дослідникам для продовження дискусії.

Дослідження було опубліковане минулої середи в журналі Nature, передає турецьке видання Hurriyetdailynews.com.

Ці сліди належали до категорії загадок ось уже 40 років — каже Рік Поттс, який керує проектом "Походження людини" в Смітсонівському інституті.

Це дійсно захоплююча ідея - повторно ексгумувати їх і знову вивчити, - додав Поттс.

Вчених давно збиває з пантелику те, що широкі сліди зі збільшеними п'ятими пальцями, вік яких оцінюється приблизно в 3,7 мільйона років, не зовсім відповідають тому, що вчені виявили в інших місцях.

У них не було відповідної ваги й рухів ніг, щоб їх можна було легко ідентифікувати як людей, тому були зроблені інші пояснення. У тому числі те, що вони можуть належати представникам вимерлого виду ведмедів, - сказав співавтор і палеоантрополог з Дартмута Джеремі Де Сільва.

Він та інші дослідники повернулися на місце у 2019 році й використовували оригінальні карти Лікі, щоб знайти загадкові відбитки, що збереглися в шарі остиглого і затверділого вулканічного попелу.

Співавтор дослідження Еллісон МакНатт з Університету Огайо вивчала механіку руху ніг чорних ведмежат в центрі порятунку дикої природи в Нью-Гемпширі, щоб побачити, чи може маленький ведмідь, що йде на задніх лапах, залишати схожі сліди. Вона тримала лоток з яблучним соусом, щоб спокусити дитинчат піти до неї. Для аналізу кожен крок фіксували на сліді бруду.

За її словами, ведмеді, що йдуть прямо, спочатку кладуть вагу на п'яти своїх ніг як люди.

Але пропорції стопи не ті, - каже вона.

Дослідниця дійшла висновку, що сліди скам'янілостей не були залишені ведмедями.

Інші фактори, такі як відстань між слідами, привели авторів дослідження до висновку, що сліди були залишені раніше невідомим видом дуже раннього предка людини. Але не всі в цьому впевнені.

Читайте також:

Марсохід Zhurong має на меті створення карти планети На карті Києва з'явилися нові пости моніторингу повітря Дослідники створили дрон з кігтями Створена книга ручної роботи, яка трансформується у велику 3D-мапу

  • Visicom API (набір сервісів, що дозволяють використовувати картографічні дані та технології Візікому в своїх проектах).
2021-12-06 14:45:22